Pnömatik Yataklı Silindir Çalışma Prensibi ve Avantajları Nelerdir?
Yataklı silindir, piston başı, boru veya mille boğaz takozu arasında metal yüzeylerin birbirlerine temas ederek zarar görmesini engelleyen elemandır. Pnömatik sistemlerin uzun süre sorunsuz şekilde çalışmasında kullanılan yataklama elemanları, eksene dik gelen kuvvetleri karşılar ve onların olumsuz etkilerini yok eder. Yataklamalar ile ilgili erkanhidrolik.com üzerinden inceleme yapabilir, kullanım alanlarınızın ihtiyacına en uygun çözümleri üretebilirsiniz.
Pnömatik Yataklı Silindirin Çalışma Prensipleri
Pnömatik silindir, sistemlerin sorunsuz çalışmasında önemli bir yere sahiptir. Ölçü kaçıklığı, eş merkezlilikten sapma, açısal sapma, silindir parçalarının elastik deformasyonu, piston başı ile boru ya da mil ile boğaz takozu arasında bir kaçıklığa neden olur. Tamamen paralel eksenlere göre yapılan hesaplamalar genellikle yanlış sonuçlara neden olabilir. Bu sebeple yataklama hesabı yaparken bu kriterler de dikkate alınmalıdır.
Günümüzde silindirlerin çoğunda metal yataklamalar yerine metal olmayan yataklamalara yer verilir. Metal olmayan yataklamalar, düşük sürtünme katsayısı, yüksek yük taşıyabilme kapasitesi ile oldukça sık tercih edilen elemanlardır. Üstün yastıklama ve vibrasyonlu sisteme uyum, açık kanala montaj kolaylığı, dizel etkisi ve hidrodinamik basınç yaratmama özelliği ve kaçıklıkları içine çekme özellikleri ile yataklamalar yoğun olarak uygulamalarda kullanılır.
Erkan Hidrolik’den kullanım alanınıza uygun, ekonomik çözümler sunan pnömatik yataklı silindirlere online alışveriş deneyimi ile sahip olabilirsiniz.
Pnömatik Yataklı Silindirlerin Avantajları Nelerdir?
Pnömatik yataklı silindirler piston başı, boru ya da mille boğaz takozu arasındaki metal yüzeylerin birbirlerine değerek zarar görmesini engellemesiyle çeşitli avantajlar sunan elemanlardır.
Hızlı Tepki Süresi
Pnömatik silindirler, hızlı tepkime süresi ve yüksek hızla çalışabilme yeteneği ile öne çıkar. Bu özellikleri ile özellikle otomasyon sistemlerinde ve üretim hatlarında önem taşırlar.
Kolay Bakım
Pnömatik silindirler, mekanik sistemlerle kıyaslandığında daha basit bir yapıda olan elemanlardır. Bu özelliği ile pnömatik silindirlerin bakım ve onarım işlemleri kolaylaşır.
Dayanıklılık ve Uzun Ömür
Pnömatik sistemler, toz, nem, aşındırıcı maddeler gibi dış etmenlere karşı dayanıklıdır. Bu dayanıklılığı ile sistemlerin uzun ömürlü olmasını sağlarlar.
Düşük Maliyet
Pnömatik sistemlerin, diğer güç sistemlerine kıyasla hem başlangıç yatırımı hem de bakım maliyetleri daha düşüktür. Bu sebeple, ekonomik çözümler arayan işletmeler için idealdir.
Güvenlik ve Temizlik
Pnömatik sistemler, elektrikle çalışmadıkları için yangın riski oluşturmazlar ve güvenlidir. Ayrıca, sıvı sızıntıları ve kirlenme gibi problemlere sebebiyet vermemesi, özellikle gıda işleme ve sağlık sektörlerinde sıklıkla tercih edilmesini sağlar.
Erkan Hidrolik pnömatik grubu içinde ihtiyaçlarınıza uygun çözümlere güvenli alışveriş deneyimi ile ulaşabilirsiniz.